«Εγώ εν τω Πατρί και ο Πατήρ εν εμοί εστί»

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, επιστολή
Στον θεολόγο Μπ. P., που ρωτά ποιό είναι το νόημα της φράσεως: «Εγώ εν τω Πατρί και ο Πατήρ εν εμοί εστί» (Ίωάν. 14,10)

Γιατί ερευνάς υψηλά, επουράνια μυστήρια,τα οποία ούτε τα χερουβίμ δεν αντιλαμβάνονται πλήρως; Πίστευε μόνο πως έτσι είναι, ο Κύριος έτσι είπε, και η πίστη σου θα φέρει επιβράβευση. Εφόσον η αιώνια μακαριότητα,ή αθάνα¬τη ζωή και η βασιλεία, δεν έχουν ταχθεί στη γνώση αλλά στην πίστη. Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο αρκετή ικανότητα για την πίστη και λιγότερη για την γνώση. Δεν το αναγνώρισε άραγε αυτό και ο φιλόσοφος Κάντ, ο κριτικός του ανθρώπινου λόγου;

Εκφωνώντας τις παραπάνω λέξεις ο Χριστός τις απηύθυνε στην πίστη και όχι στη γνώση. Είπε στον απόστολο Φίλιππο: «Ου πιστεύεις ότι Εγώ εν τω Πατρι και ο Πατήρ εν Εμοί εστί;» (Ίωαν. 14,10). Βλέπεις πως η πίστη αποκαλύ¬πτει τα μυστήρια και όχι η γνώση. Δεν λέει: «Ου γινώσκεις» αλλά «ου πιστεύεις»!

Εξαλλου,θα σε βοηθήσει λίγο και η σύγκριση. Δεν υπάρχει άραγε κάθε γιος στον πατέρα πρίν γεννηθεί, και κάθε πατέρας στον γιο όταν γεννηθεί; Δεν υπάρχει άραγε μέσα στην φωτιά η φλόγα και η φλόγα στη φωτιά; Δεν ανήκει η ευγενής επιθυμία στην υψηλή σκέψη, και η υψηλή σκέψη στην ευγενή επιθυμία;

Αδιάκοπα προσκρούουμε στα του σώματος όταν σκε¬πτόμαστε περί των πνευματικών πραγμάτων. Όποιος υπερβεί αυτά τα προσκόμματα, πλησιάζει στο να αντιληφθεί την πνευματική πραγματικότητα. Ποιος μπορεί να αγαπά περισσότερο στον κόσμο απ’ όσο η μητέρα τον μοναχογιό και ο μοναχογιός τη μητέρα; Φαντάσου την ψυχή της, αλλά μόνο την ψυχή. η ψυχή της μάνας είναι γεμάτη με τον γιο και η ψυχή του γιου με τη μάνα. Ιδιαίτερα όταν ο ένας είναι μακριά από τον άλλον. η μάνα είναι πράγματι με την ψυχή της στον γιο και ο γιος με την ψυχή του στη μάνα, και μάλιστα τόσο με τη σκέψη όσο και με την καρδιά. και έτσι, καθένας που μας αγαπά, μας φέρει στον νου και την καρδιά, και όποιον εμείς αγαπάμε, τον φέρουμε στον νου και την καρδιά. Φλεγόμενος από θεία αγάπη για τον Χριστό ο Παύλος είπε: «Ζω δε ούκέτι εγώ,ζή δε εν εμοί Χριστός» (Γαλ. 2,20).

Στον χριστιανισμό η αγάπη είναι μέθοδος της γνώσεως. Εάν,λοιπόν, επιθυμείς να γνωρίσεις τα επουράνια μυστήρια, τότε αγάπα τον Θεό με όλη σου την καρδιά και την ψυχή και τη σκέψη. και ο Θεός θα κατοικήσει μέσα σου, και έτσι θα είσαι εν Θεώ και ο Θεός σε σένα. και θα αισθανθείς ως αληθινά κάποια πράγματα,τα οποία στέκουν έξω απ’ όλες τις οπτικές του ανθρώπου, τη γνώση και τη λογική.

Η επουράνια αγάπη ας σε φωτίσει.


Από το βιβλίο του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται…
Ιεραποστολικές επιστολές Α’
Εκδόσεις Εν πλω, Αθήνα 2009.

Ἱερᾶ Καλύβη Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου
Νέα Σκήτη Τ.Κ. 63087 Ἅγιον Ὄρος
Τηλ. 2377023044
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.