Περί επαίνου [κείμενο]

Προς μία μορφωμένη κυρία που διαμαρτύρεται επειδή δεν την παρασημοφόρησαν για την αγαθοεργία της
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Παραπονιέστε επειδή δεν λάβατε άξιο έπαινο με παρασημοφόρηση για τον μεγάλο σας κόπο γύρω από το μάζεμα των συνεισφορών για κάποιο οίκο φτωχών. Οι άλλοι, που δεν συνέβαλαν ούτε κατά το ήμισυ από ότι εσείς, έλαβαν και το ένα και το άλλο και εσείς τίποτα.

Θεέ μου, παραπονιέστε για εκείνο που κατά το Ευαγγέλιο πρέπει να σας ευχαριστεί. Ακόμα λέτε ότι όλα τα κάνετε σαν χριστιανή, εν ονόματι του Χριστού. Όμως δεν ξέρετε ότι σε όποιου το όνομα ο άνθρωπος πράττει κάποιο έργο από αυτόν και περιμένει την επιβράβευση; Έτσι είναι κατά το Ευαγγέλιο. Δηλαδή το βραβείο δεν το περιμένουμε από εκείνον που ευεργετούμε σε κάτι αλλά από εκείνον στου οποίου το όνομα το πράττουμε. Ο υπηρέτης φυλάει τα πρόβατα στο όνομα του νοικοκύρη του και περιμένει βραβείο από τον νοικοκύρη και όχι από τα πρόβατα. Ο στρατιώτης μάχεται στο όνομα του βασιλιά του και από αυτόν περιμένει τον έπαινο και το παράσημο και όχι από εκείνους με τους οποίους συμπολεμά, ούτε εναντίον εκείνων που μάχεται. Έτσι και εσείς εάν σαν χριστιανή πράξατε κάποια καλά έργα στο όνομα του Χριστού, πρέπει από τον Χριστό να περιμένετε το βραβείο και όχι από κανέναν άλλον.

Δεν έχει ο Κύριος υποσχεθεί το αιώνιο βραβείο σε όλους εκείνους που πράττουν καλό στο όνομά του ή υποφέρουν αδικίες εξαιτίας του ονόματός του; Άραγε δεν είπε “Χαίρετε και αγαλλιάσθε ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς” (Ματθ. 5,12); Και ακόμα αυτό “ούτω και υμείς, όταν ποιήσητε πάντα τα διαταχθέντα υμίν, λέγετε ότι δούλοι αχρείοι εσμέν, ότι ο οφείλομεν ποιήσαι πεποιήκαμεν” (Λουκ.17,10). Κάποιος Αόρατος μας βγάζει από αυτόν τον κόσμο. Σε αυτόν τον Αόρατο εμείς προσευχόμαστε, σε Αυτόν κοιτάμε, από Αυτόν προσδοκούμε. Τι μπορούν να μας δώσουν εργάτες ίσοι με μας και φτωχοί σαν και εμάς; Και τι να ζητάμε από εκείνους οι οποίοι κάθε λεπτό κατεβαίνουν στον ιστό αράχνης του θανάτου παρόμοια με τις ακρίδες που πηδούν από την ακτή στην άβυσσο;

Εξάλλου είστε απόλυτα σίγουροι ότι εσείς μπορείτε να αντέξετε τη δόξα και τον έπαινο από τους ανθρώπους; Ο Άγιος Ιωάννης της κλίμακας πρέπει να γνώριζε την ανθρώπινη φύση καλύτερα από ότι και εσείς και εγώ όταν είπε ότι κανείς εκτός των Αγίων δεν μπορεί να ακούσει περί του εαυτού του επαίνους από τους ανθρώπους δίχως ζημιά αφού μόνον οι άγιοι άνθρωποι διαβλέπουν και βλέπουν από που πηγάζουν τα λόγια του επαίνου. Καμιά φορά και το πιο θολό νερό λάμπει προς τον ήλιο το ίδιο όπως και το καθαρό. Καμιά φορά κάτω από το λεπτό στρώμα του νερού κρύβεται βαθιά λάσπη. Πολύ συχνά τέτοιες είναι οι ψυχές εκείνων που μας επαινούν. Εξαιτίας αυτού οι άγιοι άνθρωποι και οι άγιες γυναίκες ακούγοντας περί του εαυτού τους επαίνους τους εκτιμούν ή σαν άγνοια ή σαν επιτηδευμένο ψέμα.

Περισσότεροι άνθρωποι έχασαν την ψυχή τους από την κοσμική δόξα και τους επαίνους παρά από την περιφρόνηση και τον χλευασμό. Ο Χριστός υπολογίζει εκείνους που αναζητούν την δόξα και τον έπαινο από τους ανθρώπους τους άπιστους. Διαβάστε τη συζήτησή του με τους Εβραίους και τότε σκεφτείτε σε ποια πλευρά ανήκετε εσείς. Εκείνος είπε “δόξαν παρά ανθρώπων ου λαμβάνω” (Ιωαν. 5,41). Αυτό λέει για τον εαυτό του. Ενώ για εκείνους λέει το εξής “πώς δύνασθε υμείς πιστεύσαι, δόξαν παρά αλλήλων λαμβάνοντες και την δόξα την παρά του μόνου Θεού ου ζητείτε;” (Ιωαν. 5,44). Με ποιον είστε εσείς λοιπόν, με τον Χριστό ή με τους Εβραίους; Εάν είστε στην πλευρά του Χριστού -κάτι το οποίο αυτονόητα εγώ από καρδιάς επιθυμώ- τότε δεν επιτρέπεται να ζητάτε Δόξα από τους ανθρώπους αλλά μόνον Δόξα η οποία είναι από τον μοναδικό Θεό. Μη ζηλεύετε ούτε λίγο εκείνους οι οποίοι συνεπαίρνοντε από την ανθρώπινη δόξα και τον έπαινο. Το αντίθετο να τους λυπάστε. Όπως θα λυπούνται εκείνοι τον ίδιο τους τον εαυτό όταν απογοητευτούν. Και πάλι σας λέω να τους λυπάστε αφού μέσα στην τύφλωση τους έδωσαν το αιώνιο για το εφήμερο, το θεϊκό για το γήινο, το αληθινό για το ψευδές.

Ο Κύριος να σας διαφωτίσει και να σας ευλογήσει.


Από το βιβλίο: «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται… Ιεραποστολικές Επιστολές Α΄», ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ

Ἱερᾶ Καλύβη Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου
Νέα Σκήτη Τ.Κ. 63087 Ἅγιον Ὄρος
Τηλ. 2377023044
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.