Η σταθερότητα της Ορθοδοξίας [κείμενο]

Πατρός Σεραφείμ Ρόουζ

Η σταθερότητα της Ορθοδοξίας είναι η αμετάβλητη αλήθεια που έχει παραληφθεί και έχει μεταδοθεί από γενεά σε γενεά, από τον καιρό του Χριστού και των αποστόλων Του μέχρι τις ημέρες μας. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι προσελκύει τις ψυχές πού είναι πεινασμένες προπάντων για την αλήθεια - την αλήθεια πού προέρχεται από τον Θεό και δίνει νόημα και ένα σημείο ελλιμενισμού, ένα αγκυροβόλιο, για όλους εκείνους πού κλυδωνίζονται στη θάλασσα αυτής της ζωής.

Αλλά ενδεχομένως το βαθύτερο και ελκυστικότερο πράγμα της Ορθοδοξίας σήμερα είναι το μήνυμα της για την αγάπη..

Το πιο αποθαρρυντικό γεγονός για τον σημερινό κόσμο είναι ότι έχει γίνει τόσο ψυχρός και άκαρδος. Στον Ευαγγελιστή Ματθαίο, ο Κύριος μας λέει ότι ένα κύριο χαρακτηριστικό των έσχατων χρόνων θα είναι ότι "η αγάπη των πολλών θα παγώσει" (Ματ. 24,12) και ο απόστολος της αγάπης, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, σημειώνει τα λόγια του Κυρίου μας που λέει ότι το ιδιαίτερο κύριο γνώρισμα των μαθητών Του είναι ή αγάπη πού έχουν ό ένας για τον άλλο (Ιωάν. 13,35). Οι ορθόδοξοι δάσκαλοι πού έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση τα πρόσφατα χρόνια είναι εκείνοι πού γεμίζουν με αγάπη, προσελκύοντας τους ανθρώπους στον πλούτο της ορθόδοξης πίστης με το παράδειγμά τους, την αύτοθυσιαζόμενη αγάπη: Ο άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης, ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, ο αρχιεπίσκοπος μας Ιωάννης Μαξίμοβιτς...

Γεμίζοντας από την ευαγγελική διδασκαλία και προσπαθώντας να ζήσουμε σύμφωνα με αυτήν, πρέπει να έχουμε αγάπη και έλεος για την άθλια ανθρωπότητα των ήμερων μας. Προφανώς ποτέ δεν υπήρχαν άνθρωποι πιο δυστυχισμένοι από τούς ανθρώπους των ήμερων μας - έστω και με όλες τις εξωτερικές ευκολίες και ανέσεις που η κοινωνία μας, μας παρέχει. Οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν από την έλλειψη Θεού - και μπορούμε να βοηθήσουμε προσφέροντάς τους τον Θεό. Η αγάπη των πολλών έχει αληθινά ψυχρανθεί στις μέρες μας, αλλά ας μην παγώσουμε κι εμείς. Εφόσον μας στέλνει ό Χριστός την χάρη Του και θερμαίνει τις καρδιές μας, δεν χρειάζεται να είμαστε ψυχροί.

 


Απόσπασμα απο το βιβλίο "Πατήρ Σεραφείμ Ρόουζ, Η ζωή και τα έργα του"

Ἱερᾶ Καλύβη Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου
Νέα Σκήτη Τ.Κ. 63087 Ἅγιον Ὄρος
Τηλ. 2377023044
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.