Κριτική βιβλίου της Καλύβης: "Άγιον Όρος, ιχνηλατώντας τη σύγχρονη ιστορία του"

Πρώτο μέρος

«Πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο για την ιστορία του Αγίου Όρους που έχω διαβάσει. Είναι ευσύνοπτο, όχι ωστόσο σε βάρος της επιστημονικής πληρότητας, και εξαιρετικά καλογραμμένο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί το αποτέλεσμα εξαντλητικής μελέτης και κόπου του συγγραφέα.  Ο πατήρ Παΐσιος εξηγεί και ξεκαθαρίζει με τον σαφέστερο και πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο τις σημαντικότερες πτυχές του παρελθόντος και του παρόντος της αθωνικής πολιτείας, όπως το άβατο και ο πανσλαβισμός, μένοντας στην ουσία χωρίς να χάνεται σε άσκοπες λεπτομέρειες.

Θα ήθελα ειδικά να επισημάνω την απολύτως ακριβή και εναργή αποτύπωση του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διέπει το Άγιο Όρος. Ως δικηγόρος, η οποία ως φοιτήτρια είχα σπουδάσει τις σχέσεις ελληνικού κράτους και αθωνικής πολιτείας, γνωρίζω τη δυσκολία μιας τέτοιας αποτύπωσης όταν στόχος του συγγραφέα είναι να μην κουράσει τον αναγνώστη. Δεν είμαι σίγουρη ότι ο όρος αποτύπωση είναι ο κατάλληλος γιατί ο συγγραφέας από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου δεν καταγράφει απλώς γεγονότα αλλά, όπου κρίνει σκόπιμο, προσθέτει και τη δική του ευθύβολη κριτική ματιά.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω, με ξεχωριστή χαρά, ότι το βιβλίο αποπνέει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα ορθόδοξη πνευματικότητα και σεβασμό προς το δόγμα και τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας. 

Με μια λέξη, το εγχειρίδιο του πατρός Παΐσίου πληροί τις προϋποθέσεις αυτού που ονομάζουμε "κλασικό". Πιστεύω ότι στο μέλλον θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όσους θελήσουν να γνωρίσουν την ιστορία της αθωνικής πολιτείας. Εύχομαι από καρδιάς να βρεθεί τρόπος να το μάθει και το ευρύ κοινό, και όχι μόνο όσοι διαβάζουν εκκλησιαστικά βιβλία, καθώς και να μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Το αξίζει επειδή αποτελεί την βέλτιστη εισαγωγή σε μία από τις ωραιότερες σελίδες του ορθόδοξου μοναχισμού.»

Ελένη Μαρτσούκου, δικηγόρος
Yale Law School Fellow, Τακτικό Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


«Μόλις τελείωσα το διάβασμα τού βιβλίου ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ-ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ.  Έμαθα πολλά που δεν γνώριζα και ταξίδεψα, νοερώς, στον Άθω. Ευχαριστώ πολύ για το πολύτιμο δώρο και συγχαρητήρια για την συγγραφή του, για να μαθαίνουμε όλοι από αυτά. Την ευλογία σας...»῍

ΙΩΑΚΕΙΜ Χατζιτιμοθεάδης
Εκκλησιαστικά είδη. Γιαννιτσά


«Διάβασα  το βιβλίο με ιδιαίτερη προσοχή. Πράγματι  είναι ένα κείμενο το όποιο διαφωτίζει τον αναγνώστη και παρότι είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που κατοικεί στο Άγιο Όρος, σε πολύ μεγάλο βαθμό διέπεται από αντικειμενικότητα.  Η γραφή σας είναι όμορφη και κατανοητή, συνεπαίρνει τον αναγνώστη και τον ωθεί να διαβάσει το βιβλίο μια και έξω. Δεν έχει επαναλαμβανόμενες πληροφορίες ώστε να κουραζουν. Μου άρεσε που έχετε αρκετά μεγάλη βιβλιογραφία.»

«ΚΟΧΛΙΑΣ» Γιώργος Λαμπρόπουλος
Coffee Galery Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ἱερᾶ Καλύβη Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου
Νέα Σκήτη Τ.Κ. 63087 Ἅγιον Ὄρος
Τηλ. 2377023044
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.