Βιβλια εκδοσεις της Καλυβης μας

Με την χάρη του Πανάγαθου Θεού μας εκδίδεται το μικρό αυτό μεταφραστικό πόνημα, για το οποίο θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέου Οστρόγκ, κ.κ. Λάζαρο Puhalo, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βορείου Αμερικής (O.C.A), ο οποίος με πολύ αγάπη έδωσε την ευλογία του για την μεταφρασή του απο την αγγλική, που κυκλοφόρησε με τίτλο «God’s fools», by Bishop Varlaam Novakshonoff, synaxis press, 1997.


Είναι γεγονός πως η «πληρότητα του χρόνου» μας βρίσκει σε μια ανθρωπότητα διαφθαρμένη, μια ανθρωπότητα που θέλει να ικανοποιεί ως επι το πλείστον τις αισθήσεις της και μόνο. Ακόμη και κάτω απο αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την αρετη και αναζήτησαν την αλήθεια με ειλικρίνεια. Υπήρξαν άνθρωποι που ένιωσαν το βάρος του κακού και αγάπησαν την ευθύτητα. Τέτοιου είδους άνθρωποι ήταν έτοιμοι να νιώσουν το κάλεσμα του Χριστού, να μετανοήσουν, να επιτύχουν σαν πιστοί μέσα στην Αγία Του Εκκλησία. Έδωσαν έναν αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στον αισθησιασμό αυτου του κόσμου.

Κληθέντες απο το Άγιο Πνεύμα προκειμένου να το αποκτήσουν ήταν απαραίτητο να σταυρώσουν την σάρκα με τα πάθη και τις επιθυμίες της, να ανυψωθούν πάνω απο τον αισθησιασμό και να αγωνιστούν στο δρόμο που χάραξε το Ευαγγέλιο, με το να απομακρυνθούν απο τον κόσμο και να βιώσουν τις στερήσεις, τη νηστεία, την προσευχή και την αγρυπνία. Κλήθηκαν σε αυτή τη ζωή του μόχθου και της προσπάθειας, με σκοπό να κρατήσουν την αγνότητα της καρδιάς και να αυξηθούν πνευματικά σύμφωνα με την δύναμη τους. Να αυξηθούν βαθμιαία στο πνεύμα μέχρις ότου ζούν εντελώς «μέσα στο Θεό και γιά τον Θεό».

Η Ορθοδοξία, η Αγία Εκκλησία, είναι το σώμα του Χριστού και εκείνος που πραγματικά ζεί σε αυτήν γίνεται ένα με κάθε άλλο μέλος της. Όμως, κάθε πρόσωπο, κάθε μέλος παραμένει κατά κάποιο τρόπο μοναδικό. Όχι τελείως μεμονωμένο, αλλά διαφορετικό. Δεν είναι όλοι της ίδιας αντοχής και μερικά δοχεία είναι ανθεκτικότερα απο άλλα. Επιπλέον, όπως λέει και η Γραφή, δεν κλήθηκαν όλοι για τον ίδιο σκοπό, γι’ αυτό και στην αρχή της εκκλησιαστικής ιστορίας της Καινής Διαθήκης, το Άγιο Πνεύμα σφράγισε διάφορους δρόμους, ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να οδηγηθεί στην σωτηρία του, σύμφωνα με την δύναμη του και την κλήση του. Μια απο τις πιο δύσκολες προσπάθειες, τις λιγώτερο κατανοητές απο μας τους γήϊνα συμπεριφερόμενους ανθρώπους, είναι αυτή της διά Χριστόν σαλότητας.

Πράγματι, θά ήταν επικίνδυνο να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε την σαλότητα για τον Χριστό με ανθρώπινα κριτήρια και λέξεις. Χωρίς αμφιβολία, οι βίοι των οσίων σαλών που αναφέρονται εδώ θα αγγίξουν κάθε καρδιά σύμφωνα με την ψυχική της διάθεση και θα δώσουν στο καθένα μας χωριστά να αντιληφθεί την ουράνια αυτή κατάσταση ανάλογα με την ψυχική του καλλιέργεια.

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως οι βίοι των οσίων σαλών του παρόντος, όπως όλοι οι βίοι των αγίων, είναι ανεκτίμητα δώρα απο τό πνευματικό θησαυροφυλάκιο της Αγίας μας Εκκλησίας. Τα δώρα αυτά δόθηκαν «ως ύδωρ πνευματικόν» για να ξεδιψάσουν τις ψυχές μας και για να γεμίσουν τους πιστους με παραδείγματα και ηθικούς αγώνες. Γι’ αυτό: «… ος δι’ αν πίῃ εκ του ύδατος ού εγώ δώσω αυτώ, ού μη διψήσῃ είς τον αιώνα, αλλά το ύδωρ ο δώσω αυτώ, γεννήσεται εν αυτώ πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον…» (Ιω. δ΄,14).

Μοναχός Παΐσιος
Ιερά Νέα Σκήτη,
Κυριακή της Σαμαρείτιδος 200

 1. Η οσία Ισιδώρα
 2. Ο όσιος Ανδρέας
 3. Ο όσιος Σεραπίων
 4. Ο όσιος Βησσαρίων
 5. Ο όσιος Συμεών
 6. Ο όσιος Θωμάς
 7. Ο όσιος Προκόπιος
 8. Ο όσιος Νικόλαος
 9. Ο όσιος Θεόδωρος
 10. Ο όσιος Μάξιμος
 11. Ο όσιος Μιχαήλ
 12. Ο όσιος Ιωάννης
 13. Ο όσιος Ισίδωρος
 14. Ο όσιος Λαυρέντιος
 15. Ο όσιος Ιάκωβος
 16. Ο όσιος Βασίλειος
 17. Ο όσιος Νικόλαος
 18. Ο όσιος Ιωάννης
 19. Ο όσιος Ιβάν
 20. Ο όσιος Προκόπιος
 21. Ο όσιος Ανδρέας
 22. Ο όσιος Σίμων
 23. Ο όσιος Τερέντιος
 24. Η οσία Ξένη

παραγγελία

Ἱερᾶ Καλύβη Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου
Νέα Σκήτη Τ.Κ. 63087 Ἅγιον Ὄρος
Τηλ. 2377023044
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.